MikkoAunio Nokiakaupat - Sammon ryöstö?

Syyrian sisällissota ja entropia.

Mikä hallinto? Mikä hallitsija? Hukuttaa kansalaisiaan Välimereen. Mikä tahto ja voima pommittaa maan asukkaat ulos maasta, mereen ja Eurooppaan sekä kaasuttaa hengiltä omia kansalaisiaan? Kuka tarvitsee tätä epäjärjestystä ja epävakautta siirtymään Syyriasta Eurooppaan? Epäjärjestys tuhoaa yhteiskunnan, Syyrian, Euroopan, minkä tahansa valtion, systeemin kyvyn tehdä työtä asukkaittensa hyvinvoinnin ja turvallisuuden hyväksi. Tämä epäjärjestys, entropia, kasvaa kun väestö liikehtii maasta toiseen ja pysäyttää vihdoin inhimillisen taloudellisen toiminnan. Nopean kansainvaelluksen mahdollistaa moderni kehittynyt logistiikka. Näin ilman aseita pysäytetään sen yhteiskunnan systeemin kyky tehdä työtä kansalaistensa hyväksi, johon muuttopaine kohdistuu.

Tässä entropia, eli haje, on fysikaalinen suure, joka ilmaisee epäjärjestyksen määrää systeemissä. Kun systeemin entropia kasvaa silloin systeemin epäjärjestys kasvaa. Näin ollen entropia kuvaa systeemin kykyä tehdä työtä. Systeemin prosessit toimivat sitä tehokkaammin mitä vähemmän siinä syntyy entropiaa, eli epäjärjestystä.

Yhteiskuntaa voimme tarkastella systeeminä ja arvioida entropian kasvulla yhteiskunnan kykyä toimia kansalaistensa hyvinvoinnin, turvallisuuden ja tulevaisuuden hyväksi.

Sanonta, roiskuu kun rapataan, kuvaa työn edetessä maahan roiskunutta rappia - entropiaa, epäjärjestystä - , joka ei ole enää käytettävissä seinän rappaukseen. Se, miten paljon roiskui rappia, riippuu rapparin kyvystä tehdä ko. työtä.

Pohjoismaat on onnistinut rakentamaan hyvinvointiyhteiskunnan hyvinvointia ja turvallisuutta asukkailleen niin, että entropiaa ei ole kovin pajon siinä prosessissa päässyt syntymään. Toisin sanoen yhteiskunta on kyennyt minimoimaan epäjärjestyksen kasvua - entropiaa - luodessaan turvallisen yhteiskunnan.

Historiassa voidaan nähdä kaoottisia entropian, epäjärjestyksen, kasvuvaiheita kuten nälkävuosien, ruton, kulkutautien ja sotien muodossa.

Arabikevät käynnisti monen kansan pitkään kyteneen toiveen saavuttaa oikotie onneen. Nyt nähdää, että oikotietä ei ole..Kaaosta, eli entropiaa, sitä roiskunutta rappia,on lähes 100%, mitä on saatu aikaiseksi ko. maissa.

Kuitenkin maailman kaikkeuden entropia kasvaa kohti äärettömyyttä. Tämä on termodynamiikan toisen pääsäännön yksi ilmaisumuoto.j

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mikä tahto ja voima pommittaa maan asukkaat ulos maasta, mereen ja Eurooppaan sekä kaasuttaa hengiltä omia kansalaisiaan?"

Olen katsonut monta dokumenttia jossa on haastateltu pakenevia syyrialaisia ja kaikki ovat kertoneet miten hyvin maa toimi ennen USA hyökkäystä Irakiin josta sota laajeni koko lähi-itään. Sama lännen aikaansaama tuho tapahtui myös Libyassa joka on nykyään paikallinen konfliktien keskus ja lähtösatama afrikkalaisille siirtolaisile.

Käyttäjän MikkoAunio kuva
Mikko Aunio

Demokratia ei näy olevan vientituote. Diktatuurista demokratiaan on kaksi tietä: revoluutio tai evoluutio. Demorkatia oikein toteutuneena takaa parhaiten hyvinvoinnin laajalle väestölle kun taas diktatuuri rajaa sen pienelle väestöosalle.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Looginen päätelmä, Syyria väitetään myrkyttäneen omia kansalaisia, kostoksi länsi ampui ohjuksia Syyriaan.

Venäjän nyt on pakko vastata ja ampui vuorostaan omia ohjuksia Syyriaan.

Vastakostoksi Syyria ampuu omia rakettia (myrkyttää ei saa) kohti omia kansalaisia.

Ja Suomesta voisi ampua kostoksi omia ohjuksia Syyriaan, näin saadaan kostetuksi sen hajonneen venäläinen myrkkyvaunu.

Ja kaikki voittavat, pohjamudassa olevan Trump, Maj ja Macron kannatus nousee, Venäjä säilyttää kasvonsa, ja Asad pääse myös näyttämään kuka on Syyriassa pomo.
Suomessa osoitetaan solidaarisuuta kaikille osapuolille soittamalla kirkonkelloja.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

William Casey (CIA Director 1981) on sanonut mm. näin:

"We`ll know our disinformation program is complete when everythink the American public believes is false."

Mutta se siitä.

Tarpeeksi kun entropia vaikuttaa, niin siittäpä ei kukaan kasaakkaan enää yhtään mitään. Tämä periaate toiminee ihmismielessäkin. Mutta, mielenkiintoinen tutkimustulos on se, että ihmisen tietoisuus saattaa syntyäkin juurikin entropian sivutuotteena :O Koko juttu täällä >>> https://tekniikanmaailma.fi/ihmisen-tietoisuus-saa...

Käyttäjän MikkoAunio kuva
Mikko Aunio

Asta Raamin kirja "Älykäs intuitio" tuntuu käsittelevän tuota tietoisuuttakin. Suosittelen ko. kirjaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvä järjestys (vähäinen entropian kehitys) voidaan saavuttaa erilaisissa yhteiskunnissa, mutta erilaisin keinoin.
Yksivaltius luo hyvän järjestyksen yhdellä tavalla, kansalaisten laaja demokratian ja lakien kunnioitus luo hyvän järjestyksen toisella tavalla. Edellinen toimii aina islamilaisessakin yhteiskunnassa, jälkimmäinen usein luterilaispohjaisessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän MikkoAunio kuva
Mikko Aunio

Samaan päätelmään olen minäkin tullut. Kun jossain ihmisryhmässä hyvinvointi kasvaa, onko havaittavissa siihen kasvuun liittyen entropian muutosta? Onko tämä kasvu joltakin ihmisryhmältä pois? Oletan, että siellä, missä menee inhimillisesti huonosti, hyvinvoinnin parantaminen vaatii suurta entropian muutosta. Suuren entropian kasvun alueella koetaan epäoikeudenmukaisuutta verrattuna hyvinvoivien pienen entropian kasvun alueeseen. Globalisaatio tasaa entropian kasvun alueellista jakaumaa. Alueellisesti entropia voi pienentyä, mikä johtuu alueelle tuodusta ulkopuolisesta "kehitysavusta".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lapsia ja naisia myrkkykaasuin tappaen ei juuri valtapolitiikan tila parane - ei Damaskoksessa eikä myöskään Moskovassa

Käyttäjän MikkoAunio kuva
Mikko Aunio

Olen miettinyt voidaanko pilvipalveluun kerätä eri yhteikunnallisten toimintojen aiheuttamat entropian muutokset, jotka indikoisivat näiden toimintojen kehitystä. Rauhan ajan entropian kasvu on pientä verrattuna sodan aikaan saamaan rajuun entropian kasvuun.

Epäoikeuden mukaisuuden kokemus pohjautuu suureen entropian kasvuun verrattuna niihin, jotka ovat synnyttäneet tämän epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen. Voidaanko tällainen konfliktin syntymekanismi ennalta ehkäistä tunnistamalla miten entropiat poikkeavat toisistaan näissä konfliktin osapuolissa?

Millaiset entropiaerot ovat USA, Eurooppa, Pohjois-Koera,Arabivaltiot jne.

Kasvihuoneilmiöstä seuraa myrskyt, hurrigaanit,rankkasateet, tulvat ja mutavyöryt. Luonto iskee takaisin! Luonto asettaa ahneudelle rajat. Tästä lähtien loppuvuoden kasvatamme tulevaisuuden entropiaa, sillä uusiutuvat luonnon varat on kulutettu. Suomen kulutusvaukdin mukaan tarvisisimme 3,5 maapallon resurssit, jotta kok maapallon väestö selviäisi yhtä suurella entropian kasvulla.

Win-Win tilanne syntyy kun kokonaisentropian muutos saadaan minimiin.

Nollasummapelissä toisen osapuolen toiminnassa syntyy suurempi entropian kasvu, mikä johtaa epäoikeudenmukaisuuden kokemukseen ja tästä seuraa konflikti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Syyrian sota on hirvittävää, epäinhimillistä. Silti meillä on oikeus ajoittain todeta että maapallolla elää yli 7 miljardia ihmistä. Äkkiä arvioiden yli 6,5 miljardia ihmistä elää melko rauhallisissa oloissa. Ruokapula on erikseen.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Turha kikkailla entropia-termillä kovin pitkään, jos sitä ei pystytä mittaamaan.
Kulttuurientropia on käsite, joka on luotu arvokeskeiseen johtamiseen, mitä taas presidentti Niinistö ei ota kuuleviin korviinsakaan.
Ruotissa on tutkittu kulttuurientropian kehittymistä useita vuosia, ja valitettavasti siellä on menty väärään suuntaan (kuten uutisista voi päätellä). www.sverigestudien.se

Kulttuurientropian numeerinen arvo selviää jokaisen haastatellun ihmisen kohdalta kyselynä, missä hän arvioi 10 tärkeintä suuretta. Organisaatioille tehdään toisenlainen haastattelu ja siinä se arvo pikkuhiljaa syntyy vaikka koko valtiolle.

Toimituksen poiminnat